H σημασία της εφαρμογής του HACCP στις επιχειρήσεις Τροφίμων.

Σε αντίθεση με άλλους τύπους επιχειρήσεων, στις επιχειρήσεις τροφίμων ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι σχετιζόμενοι με την Ασφάλεια των τροφίμων οι οποίοι μπορούν να αποβούν καταστροφικοί για την επιχείρηση

Επιγραμματικά τέτοιοι κίνδυνοι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Χρηματοδότησης (IFC) είναι:

-Μή ευχαριστημένοι πελάτες σε συστηματική βάση

-Μειωμένη εμπιστοσύνη των πελατών

-Δυσφήμιση της επιχείρησης (π.χ. από καταγγελίες πελατών)

-Ανακλήσεις τροφίμων

-Συχνότεροι έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές

Για παράδειγμα:

Ποιό θα ήταν το επακόλουθο αν σε ένα εστιατόριο συνέβαινε ένα περιστατικό τροφικής δηλητηρίασης εν μέσω της τουριστικής περιόδου;

Η εφαρμογή του HACCP για την διασφάλιση της Ασφάλειας & Υγιεινής των τροφίμων εκτός του ότι είναι υποχρεωτική από την νομοθεσία (IFC):

-Ενισχύει την εμπιστοσύνη των πελατών

-Ενισχύει την καλή φήμη της επιχείρησης

-Συνεισφέρει στην αύξηση των πωλήσεων

Τι είναι το HACCP;

To ΗACCP είναι ένα σύστημα διαχείρισης των διαδικασιών παραγωγής/παρασκευής με στόχο την ουσιαστική μείωση ή εξάλειψη κινδύνων σχετιζόμενων με την Ασφάλεια των τροφίμων.

Έτσι ο καταναλωτής θα λάβει ένα τρόφιμο με την απουσία κινδύνων για την υγιεία του.

Επειδή το HACCP δεν εστιάζει απλά στην Ασφάλεια του τελικού τροφίμου-γεύματος αλλά ολόκληρης της διαδικασίας, από την παραλαβή των πρώτων υλών μέχρι του σερβιρίσματος, η επιχείρηση είναι σε θέση να εγγυηθεί για την ασφάλεια όλων των εργασιών της.

Πιστοποίηση του HACCP

Η πιστοποίηση του HACCP είναι αυτή που από μόνη της αυξάνει την ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης και μπορεί να είναι απαίτηση πελατών ή προμηθευτών.

Όπως αναφέρεται:

«Το 70% των καταναλωτών προτιμά τις επιχειρήσεις οι οποίες αποδεικνύουν την Ασφάλεια & Υγιεινή των τροφίμων τους σε σχέση με τις υπόλοιπες (IFC)».

Συνοψίζοντας:

Επιχειρήσεις όπως:

-Το μικρό και μεγάλο εστιατόριο

-Το παρασκευαστήριο παραδοσιακών προϊόντων

-Ο διανομέαςτροφίμων

-Το ξενοδοχείο που διαθέτει κουζίνα

-Λοιπές επιχειρήσεις του κλάδου

Πρέπει να λαβουν υπόψιν ότι η εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης βασισμένων στο HACCP δεν είναι απλά νομική υποχρεώση αλλά και αναγκαίο μέτρο για την επιβίωση και ευημερία της επιχείρησης.

Tags: