COVID-19: Ασφάλεια & Υγιεινή τροφίμων στις επιχειρήσεις Μαζικής Εστίασης

Η πρόσφατη έξαρση της νόσου του COVID-19 αποτελεί την κύρια αιτία αλλαγής της καθημερινότητας των πολιτών . Τις επιπτώσεις δέχονται ταυτόχρονα όλες οι επιχειρήσεις οι οποίες παραμένουν κλειστές ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία.

Οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης έρχονται αντιμέτωπες με ένα σημαντικό ερώτημα:

Μπορεί η έξαρση της COVID-19 να επηρεάσει την ασφάλεια των τροφίμων – γευμάτων;

Σύμφωνα με τις αναρτήσεις του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) αλλά και του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ):

Δεν υπάρχουν μέχρι τώρα δεδομένα μετάδοσης της νόσου μέσω μολυσμένων με τον ιό SARS-CoV-2 τροφίμων.

Δεδομένης της ευαισθησίας των ιών στη θερμότητα, ο κίνδυνος μόλυνσης μειώνεται περαιτέρω με τη θέρμανση των τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Ωστόσο τα μέτρα που επιτάσσουν οι κανόνες της Ορθής Υγιεινής Πρακτικής πρέπει να τηρούνται σχολαστικά.

Κάποια από αυτά είναι:

– Το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι,

-Η τήρηση γενικότερα κανόνων υγιεινής κατά το χειρισμό των τροφίμων

-Οι τακτικές απολυμάνσεις των διάφορων επιφανειών

Η σημασία τήρησης των κανόνων Υγιεινής

Ιδιαίτερα οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης πρέπει να εφαρμόζουν σχολαστικά τους κανόνες της Ορθής Υγιεινής Πρακτικής καθώς η μή ύπαρξη δεδομένων μετάδοσης μέσω των τροφίμων δεν σημαίνει ότι δεν γίνεται να υπάρξουν δεδομένα μελλοντικά.

Σημείωση:

– Ο ιός δύναται να επιβιώσει σε επιφάνειες για κάποιο χρονικό διάστημα οπότε ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην απολύμανση των επιφανειών

– Η μετάδοση είναι θεωρητικά εφικτή για παράδειγμα από ένα μολυσμένο μαχαιροπίρουνο

Συνοψίζοντας:

  • Σε αντίθεση με άλλους τροφο-μεταδιδόμενους ιούς όπως της Ηπατίτιδας Α και του νοροϊού, ο ιός SARS-CoV-2 δεν φαίνεται να μπορεί να μεταδοθεί μέσω των τροφίμων
  • Πρέπει να τηρούνται σχολαστικά οι κανόνες Υγιεινής και ιδιαίτερα ο καθαρισμός και η απολύμανση όλων των επιφανειών της επιχειρήσης καθώς η μετάδοση του νέου ιού μέσω αυτής της οδού είναι θεωρητικά εφικτή.

Η τήρηση ορισμένων κανόνων αυτή την περίοδο αλλά και όσο διαρκέσει αυτή η κρίση δεν είναι απλώς θέμα επιβίωσης της επιχείρησης αλλά και θέμα ευθύνης απέναντι στην υγιεία όλων.

Tags: